Gammel nok for Facebook?

Det er 13-års aldersgrense på FB. Allikevel lar mange foreldre poden opprette egen profil før de er 13. Er det ok?

Les mer…

IKT i skolen: Ja! Nei! Eller?

Norske skolefolk har i mange år blitt blanke i øynene av den britiske satsingen på IKT i skolen. Derfor sperret mange øynene opp når de så nyheten om at den nye britiske regjeringen legger ned sitt velrennomerte IKT-senter, Becta . Nedleggelsen står i kontrast til åpningen av IKT-senteret her hjemme og den nye amerikanske strategien for bruk av IKT i skolen på den andre side av Atlanteren. Selv i det teknofikserte 2011 er satsing på IKT i skolen tydeligvis et omstridt politisk tema i noen av verdens mest utviklede land.

Da britene skiftet regjering i mai 2010 tok det bare noen uker før den nye liberal-konservative koalisjonsregjeringen erklærte at de ville legge ned Becta som del av innsparingskutt i offentlig sektor. Becta er en av de mest kjente og veletablerte institusjonene på feltet IKT og skole internasjonalt, og nedleggelsen kom som en overraskelse for mange. Den nye regjeringen og skoleminister Nick Gibb har uttrykt skepsis til overdreven av bruk av IKT i skolen.

Les mer…

Barnebloggere er fritt vilt

En helt vanlig norsk 10-åring opplevde at en helt vanlig videoblogg ble en nasjonal gapestokk. Må den som er med på leken tåle steken? Selv om det er et barn?

Bloggmareritt
10-åringen startet en blogg med samme ingredienser som andre jenteblogger, med dagens “outfit”, egne betraktninger og sminketips. Noen måneder senere ser responsen slik ut: Kjipe remikser, krenkende kommentarer, Facebook-grupper og stygge blogginnlegg. Støtteerklæringene drukner i krenkende kommentarer om 10-åringens dialekt og utseende.

Les mer…

Skattelistene. Igjen.

Da er det 2 uker siden skattelistene ble offentliggjort, og jeg regner med at de fleste av dere nå har full kontroll på naboer, idrettskjendiser og klassekameratene fra ungdomsskolen (via Facebook, så klart). Ikke? Har du heller ikke plottet inn de rikeste vennene dine på kartet i VGs skattelisteapp, sier du? Da bør du skynde deg, for om et år kan det være for sent…

Les mer…

IKT-klimautslipp større en flytrafikken

Obs! Våre teknologiske dingser slipper ut mer klimagasser enn all flytrafikk til sammen – i følge svenske KTH (Kungliga Tekniska Högskolan). TV-tittere og databrukere kan enkelt bidra med å redusere utslippene.

Les mer…

Mindre mobbing med Facebook

En rapport fra det svenske Medierådet viser en nedgang i digital mobbing. I 2008 svarte 18 % av svenske 12-16 åringer at de hadde blitt mobbet via nett eller mobil – mens 11 % svarte det samme i 2010. Medierådet mener at overgangen til Facebook og sosiale nettsamfunn der man opererer med fullt navn bidrar til at det er mindre mobbing på nettet.

Les mer…

Er "sexting" det nye julekortet?

“Hva får unge i «verdens mest likestilte land» til å legge ut nakenbilder av seg selv på nett under kallenavn som Borntoporn og TheStiff?” spør Aftenpostens Osloplus.

Kropp, seksualitet og identitet (hvem er jeg?) er altoppslukende spørsmål for mange tenåringer. Nettet tilbyr en enorm mulighet til å utforske disse temaene og få umiddelbare tilbakemeldinger til MEG. Sexting, rangering av kropp på deiligst.no og kløftprofilbilder på Nettby er drøy kost for mange – men kanskje spesielt for de som vokste opp uten nettets eksponeringsmuligheter?

Ibsen og åpne data

Teknolgirådet kom i vår med en rapport om åpne offentlige data. Ekspertgruppemedlem Haakon Wium Lie hadde et innlegg relatert til temaet på trykk i “Aftenposten” i dag. For de som gikk glipp av det, kan det finnes her

Andre spennende ting som skjer på åpne data-fronten for tida:

Verdens viktigste målgruppe

Jeg snublet nylig over en interessant artikkel i The Wall Street Journal om hvordan vi – og særlig barna våre – spores på internett. Mange av oss vet jo at nettsteder og annonsørene deres lagrer små informasjonskapsler på datamaskinen vår for å kunne kjenne oss igjen fra gang til gang, men er vi egentlig klar over omfanget?

WSJ har undersøkt 50 nettsteder som er spesielt rettet mot barn og unge og funnet ut at til sammen legger de igjen 4 123 “sporingsinstrumenter” (informasjonskapsler eller lignende). Det mest overraskende er kanskje at dette er 30% mer enn det som er funnet for de 50 mest populære nettstedene i USA totalt.

Les mer…

Stay free. Stay paranoid.

Hvis debatten rundt Datalagringsdirektivet ikke fikk deg til å bli paranoid vil boken ”Little Brother” definitivt hjelpe deg godt på vei. Denne personvernthrilleren (oi, det var en ny sjanger) er faktisk utrolig spennende og ligger gratis tilgjengelig på nett.

Les mer…

FNs klimapanel: bra - men bør bli bedre

I går kom rapporten fra gruppen som har evaluert FNs klimapanel (IPCC). I hovedkonklusjonen sies følgende:

“The Committee found that the IPCC assessment process has been successful overall. However, the world has changed considerably since the creation of the IPCC, with major advances in climate science, heated controversy on some climate-related issues, and an increased focus of governments on the impacts and potential responses to changing climate. A wide variety of interests have entered the climate discussion, leading to greater overall scrutiny and demands from stakeholders. The IPCC must continue to adapt to these changing conditions in order to continue serving society well in the future.”

Store rektor ser deg

Har du fått låne datautstyr av arbeidsgiver eller på skolen? Føler du ofte at du blir observert selv om det ikke er andre i rommet? Det er ikke sikkert det er deg det er noe i veien med.

De som har fulgt med i Bipper-debatten har sikkert fått med seg at det finnes programvare for å overvåke barns mobilbruk (inkludert hvor de befinner seg) via PC-en. Men foreldres overvåkning av egne barn blir småtterier i forhold til et skoledistrikt i Philadelphia som har tatt 56 000 bilder av elever via web-kameraet på elevenes bærbare datamaskiner. Datamaskinene har typisk stått på elevenes rom, og det skal finnes bilder både av elever som sover og elever som ikke er fullt påkledd.

Les mer…

Fra p-pille til e-pille...

Endelig er den her, pillen som sender deg en SMS dersom du har glemt å ta den!
Tenk hvilket enkelt liv du får fremover med jevnt blodtrykk, god nattesøvn, ingen uønskede graviditeter, samt hodepinen og andre vondter alltid i sjakk.
Les mer…

Bip-bip – mamma ser deg

Tele2 lanserte i går overvåkingsprogrammet Bipper. Bipper er en norsk oppfinnelse som gjør det mulig for mamma og pappa å se hvor barnet befinner seg akkurat nå, bestemme hvem barnet kan ringe til og når barnet kan ringe. Genialt verktøy for foreldre eller skummelt overvåkingsredskap?

Les mer…

Obamas Appstore

I sommer lanserte Obama-administrasjonen et nytt tilbud for folket, nemlig en App-store.

Her kan man gratis, eller til en billig penge, laste ned et utvalg av apps, altså små programmer for mobilen. Tilbudet gjelder innen ulike områder som trafikk, post, romfart, personlig sikkerhet.

Les mer…

Nanopartikler i norsk arbeidsliv

I går lanserte Arbeidstilsynet rapporten fra sin kartlegging av nanomaterialer i norsk arbeidsliv. Av 162 virksomheter som ga respons, svarte 27 at de har befatning med nanomaterialer. Kun tre av disse er produksjonsbedrifter hvor dermed nanomaterialer spiller en prominent rolle. I andre deler av næringslivet frister nok nanomaterialene en anonym tilværelse og det kan finnes store mørketall.

Les mer…

Ikke alle leger er paternalister!

De fleste av oss bruker internett nett når vi er syke, skal behandles, eller bare lurer på noe om helsa. I dag er internett har en av de aller viktigste informasjonskanaler for helseinformasjon. På nettet finnes utrolig mye god og relevant helseinformasjon, fra enkle bilder og videoer, til den nyeste forskningslitteraturen. Men i informasjonsjungelen, er det også MYE feilinformasjon. Derfor har vi i Teknologirådet anbefalt at myndighetene oppretter en nasjonal helseportal, med kvalitetssikret helseinformasjon for folk flest.

Les mer…

Nå blir det "nemt" å være dansk

I går lanserte det danske Videnskabsministeriet den nye danske versjonen av MinID – NemID.

Tjenesten minner veldig om den norske MinID, men i tillegg til en rekke statlige og kommunale tjenester, skal den også kunne brukes hos bank og forsikring – en slags hybrid mellom MinID og BankID, altså.

Les mer…

Diesel-kampanje som får deg til å "flashe"

En jente som knipser et bilde ned i bikinitrusa og en annen jente som ”flasher” foran et overvåkingskamera er del av Diesels reklamekampanje Be stupid. Plakatene er nå forbudt i det offentlige rom i England fordi ASA mener at plakatene kan bidra til at folk kan kopiere handlingene i reklamen.

Bildeserie med 2 bilder bla ved å trykke på pilene

Plakatene ble ikke felt fordi de viste for mye hud eller fordi de viste spesielt utfordrende innhold, men rett og slett fordi ASA, som er den britiske markedsføringsvaktbikkja, mente at de avbildede handlingene kunne oppfordre folk til uanstendig adferd. At reklamekampanjer blir forbudt er ikke veldig uvanlig, men i de fleste tilfeller skyldes det at de inneholder vold, diskriminering, meget eksplisitte seksuelle situasjoner og lignende. Det er første gang jeg ser å oppfordre til å eksponere seg selv som begrunnelse.

Visuell superhjelp (og supermorro)!

Jeg har aldri vært særlig flink til å lese statistikk eller finne oversikt i store tallmengder. Derfor har det alltid vært fantastisk å møte folk som kan forklare meg sånne ting på en enkel og grei måte. Men nå har det jo omtrent gått konkurranse i å lage fin statistikk og oversikter på internett! Jeg føler meg som et geni og skjønner sammenhenger og komplekse tallmengder som bare det. Selvfølgelig finnes det mye forskjellig – fra ”seriøs” statistikk til fremstillinger av data uten noen spesiell samfunnsnytte, men mye morro. Her er noen av mine favoritter:
Les mer…

Har du hatt Klamydia? Vil du vite hva som står om deg?

Ønsker du nettilgang til journalen din?
Vi har alle vært pasienter. Dette betyr at det finnes nedtegnet informasjon om deg og din helse ett eller flere steder. Informasjonen er klassifisert sensitiv, den skal være godt beskyttet, og den er først og fremst tenkt brukt som et redskap i behandlingen.

Les mer…

Sletter seg selv

Mange har bedt slettmeg.no om hjelp til å fjerne krenkende informasjon om seg selv på nett siden oppstarten i mars. Hvem tror du har lagt ut informasjonen den krenkede ønsker å fjerne? Jo, i overraskende mange tilfeller er det den krenkede selv.

Les mer…

Flere tjenester med offentlige data!

I går annonserte Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet vinnerne av konkurransen Nettskap 2.0. Konkurransen dreier seg primært om å ta i bruk web 2.0, men det er morsomt å se at i hvert fall noen av forslagene også har et element av bruk av offentlige data. På departementets hjemmeside finnes informasjon om alle prosjektene.

Gratulerer til alle som fikk støtte!
Les mer…