Mord i cyberspace

Vi vet at det finnes eksempler på at aktiviteter i sosiale medier kan føre til både selvmord og mord i den virkelige verden. Men kan man myrde en avatar? Og hvem skal du si fra til dersom det skjer? Kan du dra på politihuset på Grønland og anmelde en kattekvinne som har stjålet alle “Linden-dollarene” dine?

Les mer…

Er din status åpen for alle?

Openbook

Har du orden på personverninstillingene på din Facebook-konto? Hvis ikke så kan sjefen, svigerfar eller naboen se hva du gjør akkurat nå – selv om de ikke er medlem av Facebook… Det finnes ulike søkeverktøy som har spesialisert seg på facebookoppdateringer. Et søk på ordet ”dritings” gav en lang liste med navn, bilde og statusoppdateringer med folk som hadde delt sine dritingsopplevelser på Facebook.

Facebook gjorde endringer i sine personverninnstillinger før jul, og brukere måtte aktivt ”slå av” at egne statusoppdateringer ligger åpent for alle. Hvis du følger Facebooks anbefalte personverninnstillinger deler du status, bilder, innlegg, biografi, favorittsitatter, familie og forhold med ”alle”. Det kan være lurt å sjekke hvordan det står til med dine statusoppdateringer.

Det er mulig noen av de som deler sine dritingsopplevelser på Facebook er klar over at statusen deres er tilgjengelig for alle med tilgang til Internett. Men jeg er ganske sikker en god del ikke er det. Søkeverktøyet jeg brukte for å søke på statusoppdateringer er skremmende, men en effektiv måte å gjøre folk oppmerksom på hvordan de forvalter sin egen identitet på nett.

Besøk gjerne undervisningskampanjen Du bestemmer for å lære mer om personvern og identitet på nett.

Facebooks anbefalte personverninnstillinger

Bli med ut i rommet!

Drømte du om å bli astronaut da du var liten? Til høsten skal NASA sende to romferger ut i verdensrommet, og du kan være med! (På en måte)

NASA inviterer alle til å registrere navn og bilde her, slik at de kan ta det med ut i verdensrommet og sende det i bane rundt jorda. Dersom du ikke har bilde, kan de sende navnet ditt i bane. Ikke like bra som å være med selv, men ganske kult likevel. Og en smart måte å få både barn og voksne interessert i NASAs aktiviteter.

Les mer…

Epledommen

Doom

De fleste har sikker fått med seg at Apple lanserte en ny iPhone i går. Og siden det betyr at alle skrive om Apple, tenkte jeg at jeg også skulle bidra – med en iPhone/AppStore-historie fra virkeligheten. Enjoy!

Les mer…

GPS-basert veiprising - fremtidens bilavgift?

Onsdag denne uken arrangerte Teknologirådet et seminar om GPS-basert veiprising. I anledning seminaret skrev vi en kronikk i VG. Her er kronikken slik den stod på trykk:

Kan billigere biler gi en klimagevinst? Ja, mener nederlandske myndigheter. De planlegger å erstatte dagens kjøpsavgifter med veiprising. Ordningen betyr at engangsavgiften til staten ved kjøp av ny bil fjernes, og erstattes av en bruksavgift. Endringen skal bidra til å redusere CO2-utslippene og skape en nyere og sikrere bilpark. En slik modell bør diskuteres også i Norge.

Les mer…

Kan roboter avblåse streiken?

I Danmark er roboter nå spilt inn i lønnsdebatten. Fagorganisasjonen FOA, som ønsker fokus på likelønn har laget en kampanje der roboter ironisk blir presentert som løsningen, de krever jo ikke lønn, og som en reel trussel mot menneskelig kontakt i omsorgstjenestene.

Kampanjen er proft laget, og viser et skremselsscenario som mange kanskje frykter. Men Københavns omsorgsborgemester har kommet med et tilsvar der hun påpeker at roboter både kan avlaste og hjelpe de ansatte i sine oppgaver, og øke de pleietrengendes verdighet.Hun mener det er galt å sette teknologien opp mot ønske om likelønn.

Les mer…

Ta standpunkt mot mobbing!

Torsdag 27.mai ble nettsiden mobbing.dubestemmer.no lansert. Det er Teknologirådet, Senter for IKT i utdanningen og Datatilsynet som sammen med Medietilsynet og Utdanningsdirektoratet står bak nettsiden som er del av ”Du bestemmer”-kampanjen. Det nye nettuniverset om mobbing er skreddersydd for elever på ungdomstrinnet.

Nettressursen ble lansert hos senter for IKT i utdanningen, og samtidig ble det presentert tall fra en undersøkelse om digital mobbing TNS Gallup har gjennomført for “Du bestemmer”-kampanjen. Karis presentasjon av undersøkelsen kan du se under.

I dagene etter lanseringen har nettsiden vært godt besøkt – nærmere 2000 personer har vært innom. 375 personer har tatt quiz om digital mobbing og “Klassens standpunkt” har vært gjennomført 130 ganger.

Under lanseringen ble statssekretær Lisbet Rugtvedt oppfordret til å ta standpunkt mot mobbing, noe hun og 288 andre personer har gjort siden lansering.

Ta standpunkt du også på mobbing.dubestemmer.no!

Bildeserie med 6 bilder — bla ved å trykke på pilene

Kult om personvern på Facebook

The Evolution of Privacy on Facebook

Matt McKeon er forsker ved IBM Research’s Center for Social Software. Han har tatt seg tid til å gå igjennom Facebook sin brukeravtale (Terms of service) gjennom årene, og har koblet denne informasjonen til hvor mange som vil få tilgang til din informasjon – dersom du bruker standardinnstillingene.

Les mer…

Pillen er 50!

-

Det er 50 år siden P-pillen først ble markedsført. Den første medisinen designet for friske har fått mer å si for arbeidslivet enn for sex-livet.

Les mer…

Nanocover impregnerer både gulv og lunger

Miljømyndighetene i Danmark krever at et sprayprodukt til å belegge baderomsfliser skal fjernes fra butikkhyllene. Forskere har påvist skader i luftveiene og høy dødelighet hos mus som ble eksponert for sprayen som markedsføres under navnet Nanocover.

Produktserien har også vært markedsført i Norge, se blant annet denne omtalen i Rogalands Avis.

Les mer…

Har DU solgt sjela di?

At det er mange som ikke leser sluttbrukeravtaler (såkalte EULAer – End User Licence Agreements) er en kjent sak. Det er vel også godt kjent at det finnes en del kontroversielle sluttbrukeravtaler, slik som den til Facebook, som kanskje er i overkant grådige når det gjelder hvilke rettigheter leverandøren får til brukerens digitale innhold. Men det er nok få som slår denne.

Les mer…

Fra Altinn til alt ut?

Fra Altinn til alt ut?

Teknologirådet slapp i dag rapporten vår om offentlige data. Vi har jobbet intenst den siste tiden for å få den ferdig, og derfor var det ekstra hyggelig å kunne lansere den på et møte som vi i en periode måtte ha venteliste på!

Det var også veldig hyggelig at statsråden valgte vårt møte for å lansere arbeidet med den nye portalen data.norge.no

Les mer…

Hverdagsblogging: fortellinger for fremtiden?

Foto fra Carls Størmers detektivkamera

Blogging er populært som aldri før. I Norge troner ”rosabloggere” på topplistene med titusentalls lesere hver dag. Beskrivelser av hverdagen i dagbokform og mange bilder, gjerne av bloggeren selv iført ”dagens antrekk”, er en gjenganger. Internasjonale moteblogger som The Sartorialist og norske Hanneli Mustaparta trekker også mange lesere med sine gatefotografier fra hele verden. Bildene og beskrivelsene av “vanlige folk” på gata er populært lesestoff.

Les mer…

Spill deg til nettvett

Whitesmokegame.com

I spillet Smokescreen lærer du å navigere trygt på nett ved å løse oppgaver i en virtuell verden. Spillet vant denne måneden ”best game award” på South by Southwest-konferansen – en av verdens største spillmesser. Jeg testet ut de første tre oppgavene – og er imponert, men ikke like begeistret som the Guardian og Wired UK

I spillet er du en deltaker i et nettsamfunn som kommer ut for ulike problemstillinger som du må bidra til å finne ut av. Hvem var det som lagde programmet som lurte vennene dine til å oppgi passordet sitt?

Les mer…

Store planer i Storbritannia

Statsminister Gordon Brown annonserte i dag en storstilt plan som både skal gi bedre offentlige tjenester og gi store innsparinger for staten.

Les mer…

Bøker i fremtiden...

Hvordan ser fremtiden ut for forlagsbransjen?

Les mer om bakgrunnen for filmen i bloggen til Penguin

Skilsmissebloggen

Hun blogger om skilsmissen vår

Mange har latt seg opprøre over beskrivelser av virkelige, nålevende personer i kunsten – ikke minst etter at Karl Ove Knausgård begynte å dele barndomsminnene sine med det norske bokmarkedet. Men etter en fersk dom i Høyesterett kan det være fritt fram for flere som ønsker å dele minnene sine med allmennheten – også uten kunstneriske kvaliteter.
Les mer…

Slutt på skatt på nett?

Skattelister overalt

Fredag hadde Teknologirådet (Tore og Christine) et innlegg om offentliggjøring av skattelistene på trykk på debattsidene i Dagbladet. Ettersom Dagbladet ikke har lagt innlegget ut på sine nettsider, legger jeg det ut her på Koblinger:

Norske avisredaktører føler internettrevolusjonen på kroppen. Men når det gjelder publisering av skattelistene later de som om ingenting har skjedd.

Les mer…

Why DRM doesn't work - men er alternativene bedre?

Eksempel på analog bok

Da åndsverkloven ble revidert forrige gang (i 2005) var det mye snakk om mp3-spillere og DRM (Digital Rights Management). Faktisk så mye at mange trodde loven het mp3-loven

Den gangen trodde mange at DRM (eller kopisperrer på norsk) var det som skulle redde musikkbransjen fra piratene. I ettertid har bransjen stort sett gått bort fra kopisperrer, og til og med Apple har fjernet sperrene på sine iTunes-formater etter press fra forbrukerorganisasjonene.

Forlagene ligger noen år etter plateselskapene når det gjelder digitale versjoner av sine produkter. Det er kanskje derfor mye av det som skjer med eBøker føles kjent for de av oss som har fulgt dette området en stund?

Les mer…

Datalagring i Tyskland

Mange har sikkert fått med seg at den tyske forfatningsdomstolen i går la store begrensninger på den tyske implementeringen av datalagringsdirektivet. Bare pressemeldingen fra forfatningsdomstolen er på 14 tettskrevne sider på “jus-tysk” – og da tør jeg ikke tenke på hvor lang selve avgjørelsen er… Derfor har jeg vært på jakt etter gode engelske gjengivelser av dommen. Og da er lykken selvsagt å finne en tysk jurist som blogger på engelsk. Ellers er de fleste rapportene mer på overordnet nivå, og det har vært vanskelig å skjønne akkurat hva det er forfatningsdomstolen har slått ned på.

Les mer…

Hva vil IT-ministeren? Referat fra møte

møtet i går om statsrådens nye digitale dagsorden prøvde vi Cover it Live for første gang. Med intens taste-innsats fra Christine fungerte det fint, og ga gode muligheter for å følge møtet selv om man ikke kunne ta turen til Bristol.

Og i samme slengen har vi fått et fyldig referat for de som vil lese i etterkant. Det finner du her.

Bildeserie med 9 bilder — bla ved å trykke på pilene

”Climategate” stopper ikke klimaomstillingen av næringslivet

Gangbro for vindmøller til havs fra firmaet Brother AS

Denne uken var jeg på Energiuka 2010, energibransjens årlige stormønstring. Konferansen fant sted mot et bakteppe der det er rettet stadig ny kritikk mot IPCC og enkelte sentrale klimaforskere. Triksing med data og bruk av anekdotisk kunnskap om bl.a. is-smelting i IPCC-rapportene er noe av det kritikken retter seg mot.

Les mer…

Er det greit å tjene penger på noe som er gratis?

Hvem vil kjøpe gratis data?

Noen har kanskje fått med seg at Teknologirådet har et prosjekt om tilgjengeliggjøring av offentlige data. I går hadde vi møte i ekspertgruppa, og et av temaene vi diskuterte var prising av offentlige data. Det er, som mange vet, en god del offentlige data som koster penger. I noen tilfeller kan det være forståelig fordi det er lagt opp til en forretningsmodell hvor salg av data skal finansiere virksomheten, i andre tilfeller kan det synes som om motivasjonen for å enten ønske penger for dataene, eller å ikke ville dele dem er mer ullen.

Les mer…