Viser arkivet for juni, 2010

Visuell superhjelp (og supermorro)!

Jeg har aldri vært særlig flink til å lese statistikk eller finne oversikt i store tallmengder. Derfor har det alltid vært fantastisk å møte folk som kan forklare meg sånne ting på en enkel og grei måte. Men nå har det jo omtrent gått konkurranse i å lage fin statistikk og oversikter på internett! Jeg føler meg som et geni og skjønner sammenhenger og komplekse tallmengder som bare det. Selvfølgelig finnes det mye forskjellig – fra ”seriøs” statistikk til fremstillinger av data uten noen spesiell samfunnsnytte, men mye morro. Her er noen av mine favoritter:
Les mer…

Har du hatt Klamydia? Vil du vite hva som står om deg?

Ønsker du nettilgang til journalen din?
Vi har alle vært pasienter. Dette betyr at det finnes nedtegnet informasjon om deg og din helse ett eller flere steder. Informasjonen er klassifisert sensitiv, den skal være godt beskyttet, og den er først og fremst tenkt brukt som et redskap i behandlingen.

Les mer…

Sletter seg selv

Mange har bedt slettmeg.no om hjelp til å fjerne krenkende informasjon om seg selv på nett siden oppstarten i mars. Hvem tror du har lagt ut informasjonen den krenkede ønsker å fjerne? Jo, i overraskende mange tilfeller er det den krenkede selv.

Les mer…

Flere tjenester med offentlige data!

I går annonserte Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet vinnerne av konkurransen Nettskap 2.0. Konkurransen dreier seg primært om å ta i bruk web 2.0, men det er morsomt å se at i hvert fall noen av forslagene også har et element av bruk av offentlige data. På departementets hjemmeside finnes informasjon om alle prosjektene.

Gratulerer til alle som fikk støtte!
Les mer…

Mord i cyberspace

Vi vet at det finnes eksempler på at aktiviteter i sosiale medier kan føre til både selvmord og mord i den virkelige verden. Men kan man myrde en avatar? Og hvem skal du si fra til dersom det skjer? Kan du dra på politihuset på Grønland og anmelde en kattekvinne som har stjålet alle “Linden-dollarene” dine?

Les mer…

Er din status åpen for alle?

Openbook

Har du orden på personverninstillingene på din Facebook-konto? Hvis ikke så kan sjefen, svigerfar eller naboen se hva du gjør akkurat nå – selv om de ikke er medlem av Facebook… Det finnes ulike søkeverktøy som har spesialisert seg på facebookoppdateringer. Et søk på ordet ”dritings” gav en lang liste med navn, bilde og statusoppdateringer med folk som hadde delt sine dritingsopplevelser på Facebook.

Facebook gjorde endringer i sine personverninnstillinger før jul, og brukere måtte aktivt ”slå av” at egne statusoppdateringer ligger åpent for alle. Hvis du følger Facebooks anbefalte personverninnstillinger deler du status, bilder, innlegg, biografi, favorittsitatter, familie og forhold med ”alle”. Det kan være lurt å sjekke hvordan det står til med dine statusoppdateringer.

Det er mulig noen av de som deler sine dritingsopplevelser på Facebook er klar over at statusen deres er tilgjengelig for alle med tilgang til Internett. Men jeg er ganske sikker en god del ikke er det. Søkeverktøyet jeg brukte for å søke på statusoppdateringer er skremmende, men en effektiv måte å gjøre folk oppmerksom på hvordan de forvalter sin egen identitet på nett.

Besøk gjerne undervisningskampanjen Du bestemmer for å lære mer om personvern og identitet på nett.

Facebooks anbefalte personverninnstillinger

Bli med ut i rommet!

Drømte du om å bli astronaut da du var liten? Til høsten skal NASA sende to romferger ut i verdensrommet, og du kan være med! (På en måte)

NASA inviterer alle til å registrere navn og bilde her, slik at de kan ta det med ut i verdensrommet og sende det i bane rundt jorda. Dersom du ikke har bilde, kan de sende navnet ditt i bane. Ikke like bra som å være med selv, men ganske kult likevel. Og en smart måte å få både barn og voksne interessert i NASAs aktiviteter.

Les mer…

Epledommen

Doom

De fleste har sikker fått med seg at Apple lanserte en ny iPhone i går. Og siden det betyr at alle skrive om Apple, tenkte jeg at jeg også skulle bidra – med en iPhone/AppStore-historie fra virkeligheten. Enjoy!

Les mer…

GPS-basert veiprising - fremtidens bilavgift?

Onsdag denne uken arrangerte Teknologirådet et seminar om GPS-basert veiprising. I anledning seminaret skrev vi en kronikk i VG. Her er kronikken slik den stod på trykk:

Kan billigere biler gi en klimagevinst? Ja, mener nederlandske myndigheter. De planlegger å erstatte dagens kjøpsavgifter med veiprising. Ordningen betyr at engangsavgiften til staten ved kjøp av ny bil fjernes, og erstattes av en bruksavgift. Endringen skal bidra til å redusere CO2-utslippene og skape en nyere og sikrere bilpark. En slik modell bør diskuteres også i Norge.

Les mer…

Kan roboter avblåse streiken?

I Danmark er roboter nå spilt inn i lønnsdebatten. Fagorganisasjonen FOA, som ønsker fokus på likelønn har laget en kampanje der roboter ironisk blir presentert som løsningen, de krever jo ikke lønn, og som en reel trussel mot menneskelig kontakt i omsorgstjenestene.

Kampanjen er proft laget, og viser et skremselsscenario som mange kanskje frykter. Men Københavns omsorgsborgemester har kommet med et tilsvar der hun påpeker at roboter både kan avlaste og hjelpe de ansatte i sine oppgaver, og øke de pleietrengendes verdighet.Hun mener det er galt å sette teknologien opp mot ønske om likelønn.

Les mer…

Ta standpunkt mot mobbing!

Torsdag 27.mai ble nettsiden mobbing.dubestemmer.no lansert. Det er Teknologirådet, Senter for IKT i utdanningen og Datatilsynet som sammen med Medietilsynet og Utdanningsdirektoratet står bak nettsiden som er del av ”Du bestemmer”-kampanjen. Det nye nettuniverset om mobbing er skreddersydd for elever på ungdomstrinnet.

Nettressursen ble lansert hos senter for IKT i utdanningen, og samtidig ble det presentert tall fra en undersøkelse om digital mobbing TNS Gallup har gjennomført for “Du bestemmer”-kampanjen. Karis presentasjon av undersøkelsen kan du se under.

I dagene etter lanseringen har nettsiden vært godt besøkt – nærmere 2000 personer har vært innom. 375 personer har tatt quiz om digital mobbing og “Klassens standpunkt” har vært gjennomført 130 ganger.

Under lanseringen ble statssekretær Lisbet Rugtvedt oppfordret til å ta standpunkt mot mobbing, noe hun og 288 andre personer har gjort siden lansering.

Ta standpunkt du også på mobbing.dubestemmer.no!

Bildeserie med 6 bilder — bla ved å trykke på pilene