Viser arkivet for mars, 2010

Hverdagsblogging: fortellinger for fremtiden?

Foto fra Carls Størmers detektivkamera

Blogging er populært som aldri før. I Norge troner ”rosabloggere” på topplistene med titusentalls lesere hver dag. Beskrivelser av hverdagen i dagbokform og mange bilder, gjerne av bloggeren selv iført ”dagens antrekk”, er en gjenganger. Internasjonale moteblogger som The Sartorialist og norske Hanneli Mustaparta trekker også mange lesere med sine gatefotografier fra hele verden. Bildene og beskrivelsene av “vanlige folk” på gata er populært lesestoff.

Les mer…

Spill deg til nettvett

Whitesmokegame.com

I spillet Smokescreen lærer du å navigere trygt på nett ved å løse oppgaver i en virtuell verden. Spillet vant denne måneden ”best game award” på South by Southwest-konferansen – en av verdens største spillmesser. Jeg testet ut de første tre oppgavene – og er imponert, men ikke like begeistret som the Guardian og Wired UK

I spillet er du en deltaker i et nettsamfunn som kommer ut for ulike problemstillinger som du må bidra til å finne ut av. Hvem var det som lagde programmet som lurte vennene dine til å oppgi passordet sitt?

Les mer…

Store planer i Storbritannia

Statsminister Gordon Brown annonserte i dag en storstilt plan som både skal gi bedre offentlige tjenester og gi store innsparinger for staten.

Les mer…

Bøker i fremtiden...

Hvordan ser fremtiden ut for forlagsbransjen?

Les mer om bakgrunnen for filmen i bloggen til Penguin

Skilsmissebloggen

Hun blogger om skilsmissen vår

Mange har latt seg opprøre over beskrivelser av virkelige, nålevende personer i kunsten – ikke minst etter at Karl Ove Knausgård begynte å dele barndomsminnene sine med det norske bokmarkedet. Men etter en fersk dom i Høyesterett kan det være fritt fram for flere som ønsker å dele minnene sine med allmennheten – også uten kunstneriske kvaliteter.
Les mer…

Slutt på skatt på nett?

Skattelister overalt

Fredag hadde Teknologirådet (Tore og Christine) et innlegg om offentliggjøring av skattelistene på trykk på debattsidene i Dagbladet. Ettersom Dagbladet ikke har lagt innlegget ut på sine nettsider, legger jeg det ut her på Koblinger:

Norske avisredaktører føler internettrevolusjonen på kroppen. Men når det gjelder publisering av skattelistene later de som om ingenting har skjedd.

Les mer…

Why DRM doesn't work - men er alternativene bedre?

Eksempel på analog bok

Da åndsverkloven ble revidert forrige gang (i 2005) var det mye snakk om mp3-spillere og DRM (Digital Rights Management). Faktisk så mye at mange trodde loven het mp3-loven

Den gangen trodde mange at DRM (eller kopisperrer på norsk) var det som skulle redde musikkbransjen fra piratene. I ettertid har bransjen stort sett gått bort fra kopisperrer, og til og med Apple har fjernet sperrene på sine iTunes-formater etter press fra forbrukerorganisasjonene.

Forlagene ligger noen år etter plateselskapene når det gjelder digitale versjoner av sine produkter. Det er kanskje derfor mye av det som skjer med eBøker føles kjent for de av oss som har fulgt dette området en stund?

Les mer…

Datalagring i Tyskland

Mange har sikkert fått med seg at den tyske forfatningsdomstolen i går la store begrensninger på den tyske implementeringen av datalagringsdirektivet. Bare pressemeldingen fra forfatningsdomstolen er på 14 tettskrevne sider på “jus-tysk” – og da tør jeg ikke tenke på hvor lang selve avgjørelsen er… Derfor har jeg vært på jakt etter gode engelske gjengivelser av dommen. Og da er lykken selvsagt å finne en tysk jurist som blogger på engelsk. Ellers er de fleste rapportene mer på overordnet nivå, og det har vært vanskelig å skjønne akkurat hva det er forfatningsdomstolen har slått ned på.

Les mer…