Forum: Blogginnlegg

Oppspark og utspill fra medarbeiderne i Teknologirådets sekretariat.

Gammel nok for Facebook?

Det er 13-års aldersgrense på FB. Allikevel lar mange foreldre poden opprette egen profil før de er 13. Er det ok?

Les mer…

IKT i skolen: Ja! Nei! Eller?

Norske skolefolk har i mange år blitt blanke i øynene av den britiske satsingen på IKT i skolen. Derfor sperret mange øynene opp når de så nyheten om at den nye britiske regjeringen legger ned sitt velrennomerte IKT-senter, Becta . Nedleggelsen står i kontrast til åpningen av IKT-senteret her hjemme og den nye amerikanske strategien for bruk av IKT i skolen på den andre side av Atlanteren. Selv i det teknofikserte 2011 er satsing på IKT i skolen tydeligvis et omstridt politisk tema i noen av verdens mest utviklede land.

Da britene skiftet regjering i mai 2010 tok det bare noen uker før den nye liberal-konservative koalisjonsregjeringen erklærte at de ville legge ned Becta som del av innsparingskutt i offentlig sektor. Becta er en av de mest kjente og veletablerte institusjonene på feltet IKT og skole internasjonalt, og nedleggelsen kom som en overraskelse for mange. Den nye regjeringen og skoleminister Nick Gibb har uttrykt skepsis til overdreven av bruk av IKT i skolen.

Les mer…

Barnebloggere er fritt vilt

En helt vanlig norsk 10-åring opplevde at en helt vanlig videoblogg ble en nasjonal gapestokk. Må den som er med på leken tåle steken? Selv om det er et barn?

Bloggmareritt
10-åringen startet en blogg med samme ingredienser som andre jenteblogger, med dagens “outfit”, egne betraktninger og sminketips. Noen måneder senere ser responsen slik ut: Kjipe remikser, krenkende kommentarer, Facebook-grupper og stygge blogginnlegg. Støtteerklæringene drukner i krenkende kommentarer om 10-åringens dialekt og utseende.

Les mer…

Skattelistene. Igjen.

Da er det 2 uker siden skattelistene ble offentliggjort, og jeg regner med at de fleste av dere nå har full kontroll på naboer, idrettskjendiser og klassekameratene fra ungdomsskolen (via Facebook, så klart). Ikke? Har du heller ikke plottet inn de rikeste vennene dine på kartet i VGs skattelisteapp, sier du? Da bør du skynde deg, for om et år kan det være for sent…

Les mer…

IKT-klimautslipp større en flytrafikken

Obs! Våre teknologiske dingser slipper ut mer klimagasser enn all flytrafikk til sammen – i følge svenske KTH (Kungliga Tekniska Högskolan). TV-tittere og databrukere kan enkelt bidra med å redusere utslippene.

Les mer…

Mindre mobbing med Facebook

En rapport fra det svenske Medierådet viser en nedgang i digital mobbing. I 2008 svarte 18 % av svenske 12-16 åringer at de hadde blitt mobbet via nett eller mobil – mens 11 % svarte det samme i 2010. Medierådet mener at overgangen til Facebook og sosiale nettsamfunn der man opererer med fullt navn bidrar til at det er mindre mobbing på nettet.

Les mer…

Er "sexting" det nye julekortet?

“Hva får unge i «verdens mest likestilte land» til å legge ut nakenbilder av seg selv på nett under kallenavn som Borntoporn og TheStiff?” spør Aftenpostens Osloplus.

Kropp, seksualitet og identitet (hvem er jeg?) er altoppslukende spørsmål for mange tenåringer. Nettet tilbyr en enorm mulighet til å utforske disse temaene og få umiddelbare tilbakemeldinger til MEG. Sexting, rangering av kropp på deiligst.no og kløftprofilbilder på Nettby er drøy kost for mange – men kanskje spesielt for de som vokste opp uten nettets eksponeringsmuligheter?

Betyr det at det konvensjonelle skillet (eller gråsonen?) mellom hva som er privat og offentlig har opphørt? Og at nå er det helt ok å ha en “homevideo” ala Paris Hilton svirrende rundt på nettet? For noen kanskje. Men for de fleste sikkert ikke.

Det er helt klart en mer liberal praksis for å dele personlig informasjon på nett. For fem år siden var det bare spesielt interesserte som delte feriebilder på nett. Nå gjør “alle” det. Og forvalting av egen identitet (skal jeg legge ut det bildet?) er viktigere enn noen sinne. Det med å innse at det jeg legger ut på min egen FB-profil i dag muligens vil være tilgjengelig for meg selv og andre om ti eller tjue år kan være en utfordring.

Personvernkonseptet er i endring. Hvis jeg skal spå om fremtiden tror jeg at vi kommer til å fortsette å dele vår personlige informasjon (kanskje mer enn i dag), men at vi kommer til å dele litt smartere eller mer nyansert. Hva tror du?

Her er for øvrig en video fra MTV om sexting:

Ibsen og åpne data

Teknolgirådet kom i vår med en rapport om åpne offentlige data. Ekspertgruppemedlem Haakon Wium Lie hadde et innlegg relatert til temaet på trykk i “Aftenposten” i dag. For de som gikk glipp av det, kan det finnes her

Andre spennende ting som skjer på åpne data-fronten for tida:
NRK ønsker å få utlevert datasettet til den gamle elektroniske postjournalen
Bjørn Tennøe krever åpne kollektivdata

Verdens viktigste målgruppe

Jeg snublet nylig over en interessant artikkel i The Wall Street Journal om hvordan vi – og særlig barna våre – spores på internett. Mange av oss vet jo at nettsteder og annonsørene deres lagrer små informasjonskapsler på datamaskinen vår for å kunne kjenne oss igjen fra gang til gang, men er vi egentlig klar over omfanget?

WSJ har undersøkt 50 nettsteder som er spesielt rettet mot barn og unge og funnet ut at til sammen legger de igjen 4 123 “sporingsinstrumenter” (informasjonskapsler eller lignende). Det mest overraskende er kanskje at dette er 30% mer enn det som er funnet for de 50 mest populære nettstedene i USA totalt.

Les mer…

Stay free. Stay paranoid.

Hvis debatten rundt Datalagringsdirektivet ikke fikk deg til å bli paranoid vil boken ”Little Brother” definitivt hjelpe deg godt på vei. Denne personvernthrilleren (oi, det var en ny sjanger) er faktisk utrolig spennende og ligger gratis tilgjengelig på nett.

Les mer…

FNs klimapanel: bra - men bør bli bedre

I går kom rapporten fra gruppen som har evaluert FNs klimapanel (IPCC). I hovedkonklusjonen sies følgende:

“The Committee found that the IPCC assessment process has been successful overall. However, the world has changed considerably since the creation of the IPCC, with major advances in climate science, heated controversy on some climate-related issues, and an increased focus of governments on the impacts and potential responses to changing climate. A wide variety of interests have entered the climate discussion, leading to greater overall scrutiny and demands from stakeholders. The IPCC must continue to adapt to these changing conditions in order to continue serving society well in the future.”

IPCC gjør med andre ord en bra job, men det er rom for forbedringer. Dette skyldes ikke minst økende kontroverser om enkelte klimaspørsmål og økende oppmerksomhet fra myndigheter og interessegrupper om klimaendringene og mulige klimatiltak.

Blant de forbedringer som foreslås er:

  • Større åpenhet om de prosedyrer og prosesser som ligger til grunn for IPCCs rapporter og vurderinger.
  • Bedre synliggjøring av vitenskapelig uenighet i panelets rapporter.
  • Bedre beskrivelse og formidling av usikkerhet knyttet til den kunnskap panelet legger til grunn for sine vurderinger og anbefalinger.

Det er viktig at en institusjon som IPCC stadig forbedrer seg. Klimautfordringene er komplekse, og det er krevende å vurdere hvilke tiltak bør prioriteres til enhver tid. Da trenger vi så god kunnskap som mulig, samtidig som vi bør vite hva som er usikkert og hvor stor usikkerheten er. Da har alle vi som gir råd til myndighetene et best mulig utgangspunkt for vårt arbeid, og myndighetene får et best mulig grunnlag for de beslutninger de skal fatte. Samtidig vil grunnlaget for den offentlige debatten om klimaendringene og aktuelle tiltak bedres.

Store rektor ser deg

Har du fått låne datautstyr av arbeidsgiver eller på skolen? Føler du ofte at du blir observert selv om det ikke er andre i rommet? Det er ikke sikkert det er deg det er noe i veien med.

De som har fulgt med i Bipper-debatten har sikkert fått med seg at det finnes programvare for å overvåke barns mobilbruk (inkludert hvor de befinner seg) via PC-en. Men foreldres overvåkning av egne barn blir småtterier i forhold til et skoledistrikt i Philadelphia som har tatt 56 000 bilder av elever via web-kameraet på elevenes bærbare datamaskiner. Datamaskinene har typisk stått på elevenes rom, og det skal finnes bilder både av elever som sover og elever som ikke er fullt påkledd.

Les mer…