Gammel nok for Facebook?

Det er 13-års aldersgrense på FB. Allikevel lar mange foreldre poden opprette egen profil før de er 13. Er det ok?

Det er liten enighet blant foreldre hva som er god aldersgrensepraksis på nett. Du bestemmer prosjektet gjorde en undersøkelse blant 500 foreldre i høst. Tallene fra undersøkelsen viser at 17 % av foreldre syns det er greit at barn på 12 og under har egen Facebook-profil, mens hele 33 % mener at man bør være 15 år eller eldre. 24 % svarer “vet ikke” på spørsmål om hvor gammel barnet bør være for å ha egen profil.

Det er mange gode grunner til å være på FB, også hvis du er under 13. Alle andre er jo der og det er mindre nettsjikane på FB enn mange andre anonymiserte nettsamfunn som barn bruker. I tillegg er FB ett av de få nettsamfunnene der det er en solid tilstedeværelse av voksne (kanskje ikke så attraktivt for barn, men betryggende for foreldre).

Det finnes også gode grunner til å ikke være på FB hvis du er under 13. Aldersgrenser er ofte satt av en grunn og det kan være en god idé å overholde disse. Hvis du er under 13 har du begrenset kapasitet til å vurdere hvilken type personlig informasjon du deler med andre (selv om denne utfordringen definitivt ikke bare gjelder de under 13….).

Jeg syns i utgangspunktet det må være opp til foreldre å vurdere om barnet er klar for å få egen FB-profil. Men jeg syns samtidig at det ikke er uproblematisk å la barnet få tilgang til en tjeneste med aldersgrense hvis de ikke er gamle nok. Foreldre er ofte nøye på aldersgrenser “in real life”, hvorfor skulle man ikke være like påpasselig på nett? Her er det sikkert mange som har tenkt lure tanker. Innspill?

Vist 3336 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Årsaken til at Facebook har satt 13 år som sin aldersgrense er fordi Facebook samler inn data om brukeren på nettet (brukeratferd og persondata), og at disse brukes til å skreddersy reklame etc. I mange land er det ikke lovelig å samle inn data om mindreårige når de er under 13 år. Det er også aldersgrenser for bruk av google sine tjenester, noe de færreste er klar over.

Du skriver at foreldre ofte er nøye på aldersgrenser “in real life”, det er nok ikke riktig. Tenk hvor mange barn som ser filmer og spiller spill som ikke følger aldersgrense.

Ved bruk av Facebook er det først og fremst viktig at barna lærer at de ikke skal legge til venner som de ikke kjenner, at de ikke legger til applikasjoner (som jo trekker ut informasjon fra din profil) og at de lærer seg å tenke igjennom det de publiserer av tekst og bilde. Kanskje kan det være ok og ikke være så rigid på Facebooks aldersgrense og heller lære barna fine nettvaner og facebookvaner i en alder barna ennå er lærevillig?

Var ikke klar over at 13-års grensen var satt av personvernshensyn (altså innsamling av data). Som du skriver har en god del av nettjenestene 13-års aldersgrense, bl.a. MSN, Habbo har 12-årsgrense – noe mange foreldre ikke er klar over.

Et kanskje mer tungtveiende argument mot at veldig unge barn skal ha egen profil på et nettsamfunn (det gjelder ikke bare FB) er at selv for en dreven nettbruker kan være vanskelig å sette seg inn i personverninnstillingene (hvem kan se bildene/kommentarene mine) og, som du skriver, være kritisk til hvilken type personlig info du deler.

Petter Bae Brandtzæg: “Kanskje kan det være ok og ikke være så rigid på Facebooks aldersgrense og heller lære barna fine nettvaner og facebookvaner i en alder barna ennå er lærevillig?” Bra poeng, foreldreinvolvering er viktig, dessuten kommer barna til å være sosial på nettet om det er på FB eller gjennom andre kanaler.

Jeg får fb i året jeg fyller 13. Om 3 dager. Men jeg spurte i sommerferien.