Mindre mobbing med Facebook

En rapport fra det svenske Medierådet viser en nedgang i digital mobbing. I 2008 svarte 18 % av svenske 12-16 åringer at de hadde blitt mobbet via nett eller mobil – mens 11 % svarte det samme i 2010. Medierådet mener at overgangen til Facebook og sosiale nettsamfunn der man opererer med fullt navn bidrar til at det er mindre mobbing på nettet.

Det er ikke lenge siden en standardformulering i diverse nettvettregler lød “Aldri oppgi ditt eget navn til folk du ikke kjenner på nettet”. Det har nå blitt moderert til “Vær forsiktig med hvilken personlig informasjon du deler på nett”. I Du bestemmer-kampanjen har vi valgt å ikke operere med en liste med regler da vi mener at diskusjon og refleksjon i klasserommet der de unge selv kommer frem til hva som er mest fornuftig er den mest effektive måten å få godt nettvett på.

Digital mobbing har gått kraftig ned i Sverige, men antall barn og unge som har opplevd at andre har lagt ut bilder seg selv som de har blitt såret av har blitt doblet. Dette er sannsynligvis en annen konsekvens av økt bruk av FB og andre nettsteder med hyppig bildedeling. Det ville ikke forundre meg om samme tendens gjelder FB-brukende barn i Norge.

At anonymitet avler usaklighet og hets er ikke et fenomen begrenset til barn og unge. En rask kikk i kommentarfeltet på diverse nettaviser viser at voksne mennesker tillater seg litt av hvert uten å skrive navnet sitt under. Dessverre.

Vist 654 ganger. Følges av 1 person.