Store rektor ser deg

Har du fått låne datautstyr av arbeidsgiver eller på skolen? Føler du ofte at du blir observert selv om det ikke er andre i rommet? Det er ikke sikkert det er deg det er noe i veien med.

De som har fulgt med i Bipper-debatten har sikkert fått med seg at det finnes programvare for å overvåke barns mobilbruk (inkludert hvor de befinner seg) via PC-en. Men foreldres overvåkning av egne barn blir småtterier i forhold til et skoledistrikt i Philadelphia som har tatt 56 000 bilder av elever via web-kameraet på elevenes bærbare datamaskiner. Datamaskinene har typisk stått på elevenes rom, og det skal finnes bilder både av elever som sover og elever som ikke er fullt påkledd.

Wired har mer om saken og et eksempel på bilde her.

Og bare for å få litt norsk perspektiv på hvor drøy slik overvåkning er:
Politiet i Norge har i dag ikke anledning til å drive såkalt dataavlesning – det vil si å skaffe seg tilgang til opplysninger på en mistenkts datamaskin gjennom for eksempel å installere et program på maskinen.

Da metodekontrollutvalget kom med sin rapport Skjult informasjon – åpen kontroll i 2009 mente de at det burde åpnes for dataavlesning innenfor de rammene som brukes for kommunikasjonsavlytning i dag. I praksis betyr det at de mener politiet kan gå inn i et system de har fått tillatelse til å avlytte for å få tak i for eksempel nødvendige krypteringsnøkler slik at de faktisk kan gjennomføre avlyttingen. Utvalget mener imidlertid at det ikke bør gis tillatelse til fortløpende overvåkning av et datasystem – det bør ikke være lov å fange opp annen informasjon enn den mistenkte selv velger å sende, eller å slå på mikrofon eller web-kamera.

Saken i Philadelphia ble først tatt opp i februar i år, men da hevdet de ansvarlige at kameraet kun var blitt fjernaktivert for noen få maskiner som var mistet eller stjålet (dette har vi også sett eksempler på i Norge). I følge Wired ble omfanget av saken oppdaget da en av elevene fikk tilsnakk for upassende oppførsel og ble vist et bilde av seg selv mens han tok piller på sitt eget soverom (eleven selv sier at det var godteri).

I går kunne Assosiated Press melde at FBI har bestemt seg for å ikke ta ut tiltale mot skolen fordi de mener skolen ikke mente å gjøre noe kriminelt. Familien til eleven i saken over har forøvrig gått til sak mot skolen for brudd på privatlivets fred, og denne saken er ikke avklart ennå.

I Philadelphia skal de for øvrig endre retningslinjene sine slik at det kun blir tillatt å fjernstyre elevenes maskiner etter å ha fått tillatelse (i forbindelse med support) eller etter at maskinen er meldt stjålet til politiet. Legg merke til at de har kommet fram til dette “After months of consulting with experts in the field”… Burde vel vært en “no brainer”?

Vist 247 ganger. Følges av 1 person.