Nå blir det "nemt" å være dansk

I går lanserte det danske Videnskabsministeriet den nye danske versjonen av MinID – NemID.

Tjenesten minner veldig om den norske MinID, men i tillegg til en rekke statlige og kommunale tjenester, skal den også kunne brukes hos bank og forsikring – en slags hybrid mellom MinID og BankID, altså.

I Norge har MinID vært en suksess – ikke minst fordi den brukes for å logge inn i forbindelse med levering av selvangivelse og sjekking av skatteoppgjøret. De virkelig spennende tjenestene kommer imidlertid når sikkerheten blir enda bedre (nivå 4), slik at vi kan få tjenester knyttet til f.eks helse også på nett. Åse Kari skriver blant annet om en versjon av dette i blogginnlegget Har du hatt Klamydia?…

I Danmark skal sikkerheten være ivaretatt gjennom at man må bruke et kodekort i forbindelse med innlogging – på samme måte som kodene som tidligere har vært sendt ut med selvangivelsen i Norge, og som nå sendes ut av Norge.no. For danskene er dette en forbedring fra den “gamle” digitale ID-en, som måtte installeres lokalt på PC-en. Jeg har ikke greid å finne noe informasjon om hvorvidt danskene kan få kode tilsendt til mobilen sin i stedet for å ta med seg kodekortet – det er i hvert fall en funksjon jeg setter pris på med MinID. Når det går flere måneder mellom hver gang man logger seg på, er det lett å glemme hvilket “lurt sted” man la kodekortet…

Jeg har heller ikke greid å finne noe informasjon om hvilket sikkerhetsnivå den danske løsningen er godkjent for, utover gjentatte forsikringer om at kodekortet gjør at “hackere og IT-kriminelle” ikke kan få adgang. Men ettersom løsningen ligner mye på dagens norske, vil jeg anta at vi snakker om sikkerhetsnivå 3? Uansett ble den “nemme” ID-en så populær i går at tjenesten brøt sammen, så danskene er åpenbart sugne på nye ID-løsninger.

Her er noen milepæler for ID-hungrige nordmenn:

  • Difi satser på å lansere sikkerhetsnivå 4 i løpet av 2010 – forhåpentlig vil mange spennende offentlige tjenester følge.
  • Hvis alt går etter planen skal du i november 2011 kunne få et nasjonalt ID-kort som også skal inneholde digital signatur.
Vist 341 ganger. Følges av 1 person.