Visuell superhjelp (og supermorro)!

Jeg har aldri vært særlig flink til å lese statistikk eller finne oversikt i store tallmengder. Derfor har det alltid vært fantastisk å møte folk som kan forklare meg sånne ting på en enkel og grei måte. Men nå har det jo omtrent gått konkurranse i å lage fin statistikk og oversikter på internett! Jeg føler meg som et geni og skjønner sammenhenger og komplekse tallmengder som bare det. Selvfølgelig finnes det mye forskjellig – fra ”seriøs” statistikk til fremstillinger av data uten noen spesiell samfunnsnytte, men mye morro. Her er noen av mine favoritter:

Selvfølgelig må man ha med kongen selv, Hans Rosling og hans Gapminder.
Her er et eksempel på statistikk over hvilke land som har flest internettbrukere (se med animasjon her)

I samme “seriøse” klasse som Rosling finner vi Doug McCunes If San Fransisco Crime were elevation. Hans fremstilling viser ulike typer kriminalitet over et kart av San Fransisco. Bildet under viser hvordan narkotikakriminalitet fordeles utover byen.

Nå i disse VM-tider har jeg brukt denne kalenderen fra Marca for å holde oversikt over kampene og resultatene

Og helt til slutt: (kanskje ikke så nyttig, men desto mer fornøyelig) lag en parade av Twitter! (lag din egen her) Du kan enten lage en parade for deg selv, bestående av dine følgere, eller alle som bruker en spesiell hashtag. Her er et eksempel på noen som for øyeblikket diskuterer #DLD på Twitter.

Mange slike fremstillinger har blitt utviklet ettersom tilgangen på offentlige datasett har blitt større. Jeg håper det sitter noen og klør i fingrene etter å lage fine fremstillinger av Norge når data.norge.no fylles opp av datasett!

Har dere noen fine favoritter å dele?

Vist 592 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Datavisualisering er kjempegøy! Jeg skrev om det samme temaet i Origo-bloggen for kort tid siden, med utgangspunkt i et 3D-kart min kollega Even laget basert på veikostnader pr person i Norge:

Dere finner mange flotte visualiseringseksempel der.

Dette synes jeg var en fin oversikt over blogger dedikert til området: http://bit.ly/ChtXX

og denne: http://www.visionofhumanity.org/gpi-data/#/2010/scor

Bra tips om bloggene, Tine, veldig nyttig!
Dette er også fint, CO2-utslipp per person fordelt på noen land:

Foto: Net_effect, Flick, CC

Den blogglisten skal jeg lagre og klikke meg gjennom senere – takk til Tine!