Sletter seg selv

Mange har bedt slettmeg.no om hjelp til å fjerne krenkende informasjon om seg selv på nett siden oppstarten i mars. Hvem tror du har lagt ut informasjonen den krenkede ønsker å fjerne? Jo, i overraskende mange tilfeller er det den krenkede selv.

Datatilsynet opprettet slettmeg.no etter anbefaling fra Personvernkommisjonen for å gi tips og hjelp til folk som ønsker å fjerne krenkende informasjon om seg selv på nett. Tallene fra måneden etter oppstart viser at krenkede oftest oppgir seg selv når spurt om hvem som la ut den krenkende informasjonen. Det er de i alderen 16-26 som er de hyppigste brukerne av tjenesten. Men også de over førti er flittige brukere (10 % av henvendelsene kom fra folk i alderen 41-45).

Facebook er den nettsiden som oftest går igjen i klagene til slettmeg.no . Å være sosial på nett på facebook-måten (dele bilder, statusoppdateringer osv med et utvidet vennenettverk) er relativt nytt. Facebook har blitt et uunværlig sosialt verktøy for mange av oss, men statistikken for google-søk på delete facebook account viser viser også at en del har fått nok.

Noen har til og med laget en tjeneste som hjelper deg å slette deg selv fra ulike nettsamfunn som Facebook og Twitter. Suicidemachine.org reklamerer med at det bare tar 52 minutter å ta web 2.0-selvmord med Suicide Machine, mens en manuell sletteprosess ville ta hele 9 timer og 35 minutter…

Uansett… Jeg syns det er ganske interessant at det ikke er slue venner eller skumle ukjente som er den hyppigste krenkerne på nett, men at det faktisk er oss selv… Når en skoleelev i fjor høst spurte Obama om han hadde noen råd til unge som kunne tenkte seg å bli president, var det første Obama kom på: ”vær forsiktig med hva du legger opp på Facebook” … Kanskje ikke så dumt?

Vist 524 ganger. Følges av 1 person.