Privatlivet er ikke det det en gang var

Facebook

Facebook ble født i 2004 og i dag er 2.2 millioner nordmenn medlemmer av nettsamfunnet. Populariteten til sosiale nettsamfunn betyr at folk ikke lenger forventer å ha et privatliv, i følge Facebook-gründer Mark Zuckerberg.

Det er ikke lengre en tre år siden det kún var spesielt interesserte som kodet seg frem til å lage en nettside og publiserte feriebildene sine på nett. I 2010 legger vi ut bildene fra gårsdagens skitur eller helgas fest som om vi aldri har gjort annet.

Zuckerberg mener at privatlivet ikke lenger er en sosial norm. ”Folk har ikke bare blitt veldig komfortabel med å dele personlig informasjon, men også mer åpent og med flere folk. Denne sosiale normen har utviklet seg over tid.”

Jeg er enig med Zuckerberg i at hva vi ser på som privat har endret seg. Teknologien har bidratt til at å twittre om alt fra middagslaging og snøforhold har gått fra å være noe man diskuterte med en håndfull mennesker rundt deg, til å kringkaste disse hverdagslige betraktningene til hele verden (eller alle som følger deg på Twitter i hvert fall…). Jeg syns dette er et interessant fenomen og vi har ikke helt funnet ut av hvor grensene går for hva vi deler og hvem vi deler det med. Siste nytt er eldrebølgen på Facebook som helt sikkert påvirker facebookaktiviteten til de yngre brukerne.

Ikke like imponert er jeg over Zuckerbergs argument at fordi folk er blitt mer glad i å dele informasjon om seg selv så er det helt ok at Facebook firer på personvernet til brukerne. Facebook fikk mye pepper før jul for endringer i personverninnstillingene. Opplysninger som man tidligere kunne kontrollere er nå «offentlig informasjon». Det gjelder blant annet navn, profilbilde, kjønn og gruppetilhørighet. Det norske Forbrukerrådet er sterkt krititisk til Facebook, som de mener tvinger brukerne til å gi fra seg retten til å bestemme over egne personopplysninger.

Oversikt over personvern- og sikkerhetsinnstillinger på ulike nettsamfunn. www.forbrukerportalen.no

Vi deler mer informasjon om oss selv enn før, men det betyr ikke at vi ikke ønsker kontroll over den informasjonen vi legger ut. Jeg er ikke komfortabel med at Facebook eier rettighetene til bildene jeg legger ut på Facebook, dessuten ønsker jeg selv å bestemme hvem som ser hvilken informasjon om meg.

Vist 250 ganger. Følges av 1 person.