Jeg vil være naken!

Utsagnet over var “kampropet” til min yngste sønn (5 år) i lang tid. Han betrakter klær som noe ubehagelig, og skreller dem av så snart han får anledning (og i den varmen vi har hatt i det siste har det vært vanskelig å argumentere mot). Som voksne foretrekker de fleste av oss å møte verden med klærne på – selv når gradestokken viser 30+. Men dersom årets ferietur innebærer flytransport, kan du risikrer litt ufrivillig nakenhet på veien.

Stadig flere flyplasser installerer nemlig såkalte body scanners. Denne typen kroppsskanning har vært prøvd ut i flere år, og i 2006 ønsket Avinor å kjøre et prøveprosjekt med slike scannere på Stavanger lufthavn. Prosjektet ble senere utsatt etter massiv politisk motstand.

I USA har de større tradisjon for borgerrettsorganisasjoner enn i Norge. Denne artikkelen fra CNN gir en god oversikt over hva EPIC (Electronic Privacy Information Center) mener om scannerne – i tillegg til en oversikt over hvilke flyplasser i USA som bruker slike i dag. Og et bilde av hvordan det kan se ut – det er ikke tilfeldig at disse maskinene gjerne kalles “nakenmaskiner”.

Illustrasjon: Åsne Flyen/Teknologirådet

I Europa har det vært forsøk flere steder, blant annet i London og Amsterdam. EU-kommisjonen ønsket å innføre slike maskiner over hele Europa, men i fjor høst sa EU-parlamentet stopp, og ba om mer utredning.

Teknologirådet har jobbet lenge med sikkerhet og personvern, og balansen mellom disse. Et viktig prinsipp er nettopp at nye sikkerhetstiltak vurderes grundig (og ikke bare testes) før de innføres. Det bør vurderes i hvilken grad det er behov for tiltaket, og hvor stor effekt det vil ha. Er det for eksempel lett å omgå? I artikkelen fra CNN hevder sikkerhetsguru Bruce Schneier at den typen sikkerhetstiltak på flyplasser bare fører til at terroristene endrer planene sine – og sprenger f.eks et hotell i stedet. Han mener pengene heller bør brukes på etterforskning for å finne terroristene.

Teknologirådet mener at det alltid er viktig å vurdere personvernkonsekvensene av samfunnssikkerhetstiltak: Hvor store er de i forhold til det man kan oppnå med tiltaket, og er det mulig å gjøre noe for å redusere dem? I forhold til kroppsscannerne argumenterer produsentene og flyplassene for eksempel med at den som ser på bildene ikke skal være samme sted som passasjeren. Motstanderne hevder at bildene kan bli mye skarpere enn det som vises i demonstrasjonene, og at det er sannsynlig at man vil ønske å “forbedre” når teknologien først er på plass.

Vi har tidligere argumentert for såkalt datostemling i slike saker. Når man innfører et tiltak som en respons på en trussel, bør ikke tiltaket fortsette dersom trusselen forsvinner. Faren med nakenmaskinen (dersom det nå skulle vise seg at det er et reelt behov for den), er at de som investerer i dyre inretninger sjelden har lyst til å pakke dem bort igjen.

Så foreløpig er mitt kamprop: La meg få lov å være påkledd! Og forøvrig tar jeg båt til Danmark i sommer…

Vist 291 ganger. Følges av 1 person.