Farlig på nett?

At barna skal komme i kontakt med en voksen mann med skumle hensikter er mange foreldres verste skrekk. Men av de farer som lurer i det digitale landskapet er det å møte en overgriper minst sannsynlig.

Skrekkoversikrifter som “Møtte overgriper på nett” er med på å definere Internett som et domene der faren for å møte overgripere er stor. Dessverre er det noen barn som faktisk opplever dette.

En omfattende europeisk undersøkelse lansert nå i juni i forbindelse med avslutningen av prosjeket EU Kids Online viser imidlertid at å møte en overgriper kommer lengst ned på lista over farer på nettet. Det å gi ut personlig informasjon og å komme over hatefullt eller pornografisk innhold er langt mer vanlig blant barn og unge. I bli mobbet på nettet kommer på en fjerdeplass.

I mitt arbeid med undervisningskampanjen Du bestemmer fikk jeg inntrykk av at norske barn er klar over at det finnes mennesker med skumle hensikter på nett. Dette og ikke å bruke penger på nettet og mobil er foreldre generelt tydelige på. Jeg har fått inntrykk av at de fleste foreldre er opptatt av hva barnet foretar seg på nett – men mange vet ikke hvordan Nettby eller Piczo fungerer. Det å ta en prat om hvilke typer bilder som det er ok å legge ut, eller forskjellen på det å snakke ansikt til ansikt i motsetning til å skrive en kommentar på noens “vegg” er temaer som er like relevante som potensielle overgripere.

Vist 294 ganger. Følges av 1 person.