Barnebloggere er fritt vilt

En helt vanlig norsk 10-åring opplevde at en helt vanlig videoblogg ble en nasjonal gapestokk. Må den som er med på leken tåle steken? Selv om det er et barn?

Bloggmareritt
10-åringen startet en blogg med samme ingredienser som andre jenteblogger, med dagens “outfit”, egne betraktninger og sminketips. Noen måneder senere ser responsen slik ut: Kjipe remikser, krenkende kommentarer, Facebook-grupper og stygge blogginnlegg. Støtteerklæringene drukner i krenkende kommentarer om 10-åringens dialekt og utseende.

Bloggen er fjernet, men andre nettbrukere har lagret og re-publisert innholdet. En av YouTube-videoene er sett 180 000 ganger. En angivelig 12 år gammel jente klippet og limte fra 10-åringens videoblogg og laget en hetsende musikkvideo til sangen “Too big to fit in here”. Remikseren fjernet videoen fra YouTube etter oppfordring fra foreldrene til 10-åringen. Men siden hun “faktisk hadde brukt en hel dag” på remiksen, publiserte hun den på videodelingsstedet Vimeo i stedet.

Ondskap eller ubetenksomhet?
“Jeg ønsker henne livmorskreft, noe som effektivt vil forhindre at hun sprer defekte idiot-gener videre senere i livet.” YouTube-kommentarfeltet kan være nådeløst og ondskapsfullt – selv mot 10-åringer. En annen oppsummerer gjeldende nettkutyme: “Kommer man med dumme kommentarer og oppfører seg som en tilbakestående, har de kun seg selv å takke.. Ho her, har kun seg selv å takke.”

Det er ikke bare unge som hetser: En Facebook-side for russen 2011 bruker bilde og kallenavn på 10-åringen, og har over tusen tilhengere. Dette generasjonen er vokst opp med nettet og, burde forstå hvilken belastning dette er for en 10-åring.

Mange trykker “liker” eller “videresend” for å være en del av gjengen. Om man kommenterer en YouTube-video av statsministeren eller en 10-åring går for mange ut på det samme. Mobbeofferet er en man ikke kjenner og på trygg avstand.

Hvilken beskyttelse har barn på nett?
Slik kollektiv hets av barn er muliggjort av delingsteknologi og det anonymiserte nettet. Det er liten rettspraksis for denne type saker. Straffeloven skal i teorien beskytte mot krenkende ytringer, men bare et fåtall dommer finnes.

10-åringens bilde og videoklipp ble publisert av andre brukere, noe som krever samtykke fra avbildede som del av personvernet. Hvis du er en offentlig person kan du imidlertid falle utenfor denne beskyttelsen. Datatilsynets Slettmeg.no-tjeneste kontaktet Facebook for å be dem slette sider som omhandlet 10-åringen. Facebook svarte at jenta nå er en “Internet celebrity”, og ville derfor ikke fjerne innhold uten direkte krenkende ytringer. Det er et vanvittig “catch 22” at et barn som har blitt kjent på grunn av hets anses som en offentlig person, og dermed mister retten til beskyttelse.

Denne historien er dessverre ikke unik, og viser at det er et stort behov for retningslinjer for nettaktører som gir barn ekstra beskyttelse. Dette bør norske myndigheter være en pådriver for. Dessuten bør norsk rettsvesen prøve nett-relaterte saker for domstolen for å avklare hva som er ulovlig og hvilke konsekvenser det har – spesielt der barn er involvert. Dette kan styre nettnormene i riktig retning og gi signaler til kommersielle aktører.

Fritt vilt
Noen vil hevde at 10-åringer ikke burde blogge. Det vil i praksis si at 10-åringer ikke skal delta på nett, da det er lite som skiller en blogg fra andre sosiale medier. Vi tror det er viktigere at foreldre og barn har et bevisst forhold til hva som legges ut, med tanke på at man mister kontroll i det øyeblikket man trykker “send”.

I 10-åringens tilfelle var det ingenting kompromitterende eller provoserende. Likevel ble hun altså gjenstand for en kollektiv mobbekampanje. Skole og foreldre har en avgjørende rolle for å skape gode holdninger som gjelder både “in real life” og på nett. Digital kompetanse er en grunnleggende ferdighet i norsk skole – noe som bør inkludere evnen til å se mennesket på andre siden av skjermen.

Teksten stod på trykk som "hovedinnlegg i Aftenposten ":http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article3969945.ece 3. januar 2011 med undertegnede og Tore Tennøe som avsendere.

digital, mobbing, nettvett, Facebook, blogg

Kommentarer


Dette er et stort problem, ikke bare for barna, men også for foreldre som ikke kjenner nettets spilleregler, eller mangel derav.

Skrev selv om denne saken for en tid siden på Polecon.no:
http://www.polecon.no/jon/2010/11/mobbing-pa-nett-en-tiarings-skjebne/

Hei Jon, ja det er helt riktig at slike type kollektive hetskampanjer der massen angriper en barn er en stor belastning for både barnet og familien. På grunn av at videoene er lastet ned og spredd av så mange er dessverre dette sannsynligvis noe vedkommende må forholde seg til også i fremtiden. Som du skriver kan vi bare håpe at dette eksemplet er en tankevekker for mange som kan bidra til å forebygge ukultur på nett.

Hei Teknologirådet og Kari, Europakommisjonen har sammen med de største leverandørene av sosiale nettjenester i Europa utviklet et sett med retningslinjer/prinsipper som blant annet Facebook frivillig har undertegnet (http://ec.europa.eu/saferinternet). Prinsippene kunne med fordel vært tatt opp og diskutert i Norge også.

Pia – dessverre er det mange aktører med nettjenester (som blir brukt av barn) som ikke tar ansvar for å unngå mobbing og hets på sine nettsider. Syns dette EU-initiativet er meget spennende og skulle ønske norske nettaktører også kaster seg på. Mer info om ordningen her: http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=4672

Det er helt sikkert riktig, men ofte trengs det litt oppmuntring fra offentlige aktører og en åpen prosess med både brukere og rettighetsorganisasjoner for å engasjere leverandørene av disse tjenestene. Jeg vet du er godt kjent med arbeidet i EU-kommisjonen, og vi kan gjerne gi innspill i denne prosessen hvis det er ønskelig.